Sollicitatietrainer.com

ook sollicitatietrainer.com is een erikgoossens.nl initiatief
 

Je bent op zoek naar een (nieuwe) baan. Je zit namelijk zonder werk, je contract wordt niet verlengd, je bent net klaar met je opleiding of je bent toe aan de volgende stap in je carrière.

In 10 stappen naar een baan

 • Maak voor jezelf een stappenplan voor je sollicitatietraject.

Oriënteer je op de arbeidsmarkt

 • Zet op een rijtje zetten wat je wilt en wat je kunt. Daarmee ga je je oriënteren op de arbeidsmarkt om een passende functie en vacature te vinden. Daarbij kun je ontdekken dat je in een speciale categorie valt; je bent bijvoorbeeld starter of herintreder.

Ga op banenjacht

 • Nu die vacature vinden! Je zoekt in allerlei media waar je kans maakt een advertentie voor je droombaan te vinden.

Schrijf de sollicitatiebrief

 • Alle kennis die je verzameld hebt over de markt, de vacature en over jouw toegevoegde waarde gebruik je om een enthousiaste en persoonlijke brief te schrijven en een overzichtelijk curriculum vitae (cv) op te stellen.

Overtuig met je profiel

 • Je bent heel breed, of juist gespecialiseerd en ja natuurlijk heb je hbo-niveau, ook als je misschien nog geen hbo-diploma hebt. Hoe overtuig je de recruiter?

Vlekjes op je cv verzwijgen?

 • Geen koe zo bont of er zit een vlekje aan. Wat doe je ermee als je vlak voor je afstuderen met je studie gestopt bent, of een lange tijd ziek bent geweest? Overwin die uitdaging.

Anoniem solliciteren

 • Bij een anonieme sollicitatie worden persoonlijke gegevens die in een curriculum vitae (cv) en/of sollicitatiebrief staan vermeld onleesbaar gemaakt. Door cv’s en sollicitatiebrieven anoniem te maken, spelen vooroordelen over afkomst, geslacht of leeftijd geen rol meer in de overweging om iemand uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek.

Videosollicitatie

 • Aangewakkerd door de opkomt van breedband internet en digitale video, gebruiken grote bedrijven steeds vaker de videosollicitatie als preselectiemethode.

Sollicitatiegesprek voeren

 • Hoe bereid je je voor op het gesprek? Die eerste lastige vraag, hoe kom je daar doorheen? Oefen van tevoren met gesprekstechnieken zodat je tijdens het gesprek ontspannen bent en een ontspannen uitstraling hebt.

Voorbereiden op een psychologisch onderzoek

 • Ook na het tweede gesprek ben je soms nog niet binnen. Voor verschillende beroepen moet je nog een onderzoek ondergaan, bijvoorbeeld een assessment of een keuring.

Procedure afronden

 • Kom je ook goed door de onderzoeken heen, dan voer je nog een arbeidsvoorwaardengesprek en krijg je vervolgens al dan niet een contract. Een vervelende manier om de procedure af te ronden is een afwijzing krijgen. Uithuilen en met frisse moed opnieuw beginnen!

Solliciteren op een interne vacature

 • Er is een leuke vacature vrijgekomen bij het bedrijf waar je werkt en jij ziet die baan wel zitten. Het grote verschil met een externe procedure zit hem er vooral in dat je bekend bent met het bedrijf en de personen die bij de vacature betrokken zijn. En andersom geldt natuurlijk ook: het bedrijf weet ook wie jij bent. Hoe ga je hiermee om?
Solliciteren op je eigen functie
 • Solliciteren op je eigen baan. Een vreemde situatie, maar het kan je zomaar overkomen als je te maken krijgt met een reorganisatie.

Solliciteren onder je niveau

 • Je hebt een hbo-opleiding gevolgd en bent in het bezit van een diploma, maar je wilt solliciteren op een functie waarvoor een mbo-diploma voldoende is. Bijvoorbeeld omdat je dichterbij huis wilt werken, je minder verantwoordelijkheden wilt of omdat je al langer werkloos bent. Wat de reden ook is, het is van belang dat werkgevers niet schrikken als ze je cv zien en je als overgekwalificeerd bestempelen. De kans is dan groot dat je op de stapel met afwijzingen belandt en dat is nu net niet wat je wilt.

Sollicitatiecode: spelregels werkgevers bij een sollicitatieprocedure

 • De sollicitatiecode bevat basisregels die werkgevers naar het oordeel van de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatieontwikkeling (NVP) in acht behoren te nemen bij sollicitatieprocedures.

Sollicitantencode: spelregels sollicitanten bij een sollicitatieprocedure

 • De tegenhanger van de sollicitatiecode is de sollicitantencode. In de sollicitantencode staan regels en richtlijnen waaraan een sollicitant zich dient te houden tijdens de sollicitatieprocedure. Deze basisregels zijn bedoeld om de sollicitatieprocedure zo integer en overzichtelijk mogelijk te laten verlopen.

Sollicitatiemoeheid

 • Begonnen met frisse moed, maar tientallen sollicitaties en evenveel non-reacties en afwijzingen verder slaat de twijfel en teleurstelling een steeds diepere deuk in je zelfvertrouwen. Pessimisme en negativiteit steken de kop op en het vinden van een nieuwe baan wordt steeds meer een kwelling. Toch is het zaak om de moed erin te houden, positief te blijven en iedere sollicitatie als een nieuwe kans te zien, zodat je niet ten prooi valt aan sollicitatiemoeheid.

Voor nog veel meer informatie over solliciteren, ga naar mijn site:

Check

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!