Erik Goossens

PleaseGedrag.nl

ook het ellendige PleaseGedrag.nl is een erikgoossens.nl initiatief

Pleasegedrag omschrijven wij als volgt: jezelf in alle bochten wringen, desnoods over eigen grenzen gaan om die waardering en bevestiging te krijgen waardoor je je zekerder voelt.

Het begint allemaal bij de oorzaak van het pleasen. Waar komt dit vandaan? Vaak is het iets wat je al sinds jonge leeftijd doet. Het is een heel diepgewortelde eigenschap, die te maken kan hebben met hoe jij jezelf en de wereld ziet. Zoiets verander je niet in één dag, en dat moet je ook niet van jezelf verwachten.

Vergroot je zelfbewustzijn

Begin met letten op wanneer je dit gedrag aanneemt. Wat zijn de momenten waarop het gebeurt? Zijn er bepaalde mensen die iets triggeren bij jou? Misschien komt het pleasen wel vanuit een situatie in je jeugd, die een heftige impact heeft gemaakt. Als je een situatie hebt gevonden waarin je dit doet, kan het handig zijn om voor jezelf te kijken hoe je dit de volgende keer anders gaat doen. Schrijf dat bijvoorbeeld op in een boekje.

Helpen of pleasen?

Hierbij kan het helpen om je te realiseren dat er een verschil is tussen pleasen en gewoon vriendelijk helpen. Stoppen met pleasen betekent niet dat je opeens niks meer voor iemand mag doen. Check alleen wel voor jezelf of je iets doet omdat je echt wilt helpen, of alleen omdat een ander dat wil. Ben je bang voor de gevolgen als je iets niet doet, of wil je de situatie zo manipuleren dat je wel moet helpen? Dan is het waarschijnlijk pleasen in plaats van helpen. Door het verschil te leren, kan je betere keuzes maken voor jezelf.

Pleasen vanuit angst

Helpen doe je dus vanuit je eigen wil, pleasen doe je vaak uit angst. En vaak luisteren we dus niet naar wat we echt willen als we op angst gebaseerde beslissingen maken. We gedragen ons impulsief, gebaseerd op instinct. Dit heeft als gevolg dat we nog meer angst gaan ervaren in ons leven. Als je jezelf aanleert om beter om te gaan met je instinctieve impuls om te pleasen, kan de relatie met zowel jezelf als anderen verbeteren.

De nadelen van Pleasen

De absolute topper onder de nadelen is dat je jezelf verloochent. Hieronder versta ik het ontkennen of negeren van jezelf. Doordat je continu meer op de ander gericht bent, verloochen je jezelf. Het volgende valt hieronder:

 • Niet stilstaan bij je eigen behoeften

 • Over je eigen grenzen gaan

 • Jezelf niet zijn

 • Iets doen terwijl je er eigenlijk geen zin in hebt

 • Jezelf wegcijferen

 • Geen ruimte/tijd voor jezelf nemen

 • Je eigen mening ontkennen/negeren/afzwakken

 • Niet toekomen aan eigen dromen/doelen

 • Met alle winden meewaaien

Alles wat hierboven genoemd wordt, is een vorm van zelfafwijzing en zorgt ervoor dat je negatieve zelfbeeld wordt gevoed.

Jezelf kwijtraken

Het één leidt tot het ander. Als je jezelf keer op keer verloochent, raak je jezelf op den duur kwijt. Je weet niet meer wat je wilt, je weet niet meer wat je ergens van vindt en niet meer wat je voelt.

Je weet niet goed meer wie je bent en waar je voor staat. Dit is zeer schadelijk en overkomt helaas veel Pleasers. Het versterkt het negatieve zelfbeeld dat je er niet toe doet of niet goed genoeg bent.

Geen “nee” (durven) zeggen

Geen “nee” durven zeggen, staat hoog op de lijst met nadelen. Uit angst voor afwijzing of de ander tekort te doen, zeg je standaard “ja”. Zelfs als je er eigenlijk helemaal geen zin in hebt. Ook dit is pure zelfafwijzing.

De Pleaser zegt geen nee

Het kost veel energie

Het kan goed zijn dat je aan het eind van de dag enorm vermoeid bent, je bent altijd in de weer om het de ander naar de zin te maken. Je neemt veel op je bord en bent daardoor vaak druk.

Daarnaast ben je heel druk in je hoofd, dat kost vaak nog meer energie. De continue gedachtestroom put je uit. Afhankelijk van de situatie heb je bijvoorbeeld onderstaande gedachten:

 • “Wat zal hij ervan vinden als ik dat (niet) doe?”

 • “Volgens mij vindt zij me niet leuk”

 • “Waarom groette Henk mij niet vanmorgen op kantoor, wat heb ik verkeerd gedaan?”

 • “Zullen ze denken dat het mijn schuld is?”

Het bovenstaande staat al garant voor een hoop ellende. Maar het wordt nog erger. Het blijft niet bij die gedachten alleen, de kans is groot dat je er vervolgens verschillende scenario’s bij verzint. Je gaat als het ware voor de ander nadenken. Je interpreteert er vrolijk op los en verliest de realiteit uit het oog. Dit is geestelijk enorm vermoeiend en bovendien zeer schadelijk. Het is namelijk allemaal zelfafwijzing. In al die gedachten en scenario’s kom je er nooit goed vanaf. Hiermee voed je meer en meer je negatieve zelfbeeld.

druk in je hoofd

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!