Was cool, is cool

Wassen op 60 graden kost je bijna twee keer zoveel energie als wassen op 40 graden. Tegenwoordig werken wasmiddelen echt prima bij lagere temperaturen. Maak je je dan nog steeds zorgen om hygiëne, was dan je vaat- en handdoeken apart op warme temperaturen en alle andere dingen op 30 graden.

Op die manier bespaart een gemiddeld huishouden zomaar een paar tientjes per jaar, en wel 40 kg CO2 uitstoot. En dat staat gelijk aan bijna 500 kilometer rijden met de auto. Als je je was opspaart zodat je altijd volle trommels draait, scheelt dat ook weer energie. En een tientje per jaar.

Gratis opfriscursus

De gemiddelde airconditioning staat zo’n 50 dagen per jaar aan en verbruikt in die tijd evenveel als alle verlichting in een jaar. Terwijl je doel uiteindelijk is om de gevoelstemperatuur omlaag te krijgen, en daarvoor kan je ook een ventilator gebruiken. Maar waarom zet je niet gewoon eens lekker het raam open? Even lekker uitwaaien, frisse lucht, een begroeting van een zeemeeuw of gewoon even voelen hoe lekker het buiten ook alweer was.

Een keertje per dag goed door luchten is sowieso goed voor het binnenklimaat. Want in een huis dat niet goed geventileerd wordt, is veel vochtige lucht aanwezig. Het opwarmen van die vochtige lucht kost onnodig veel energie. Als je je huis ventileert voordat je de verwarming aanzet kan je een paar tientjes aan kosten per jaar besparen.

Jouw huis, unplugged

Wist je dat de meeste stroom die een magnetron verbruikt naar het digitale klokje gaat? Op diezelfde manier slurpen al je elektronische huishoudelijke apparaten stilletjes je stopcontacten leeg. Televisies op standby, computers in slaapstand, printers die niet echt uit staan, WiFi-routers, noem het maar op. Zelfs als je denkt dat alles uit is, is dat niet echt zo.

Vaak is dit sluipverbruik verantwoordelijk voor 70% van het totale energieverbruik in het leven van zo’n apparaat. En dat loopt ook flink op in het elektriciteitsverbruik van een gemiddeld huishouden! Hier zijn wat slimme oplossingen voor. Zet bijvoorbeeld een tijdschakelaar op deze apparaten, en laat ze daarmee vanzelf ’s nachts helemaal uitgaan. Of gebruik een standby-killer die de stroom uitschakelt van alle randapparatuur van een computer zodra die computer zelf uitgaat.

Maar deze apparaten verbruiken zelf ook weer energie. Daarom kan het ook slim zijn om een energiemeter te kopen en zelf te meten welke apparaten een hoog sluipverbruik hebben. Deze apparaten kun je vervangen of helemaal uitzetten als je ze niet gebruikt.

Isoleren kun je leren

Slim je huis verwarmen is één ding, maar slim je huis isoleren is misschien wel nog veel belangrijker. Want met een paar simpele ingrepen maak je al flinke stappen, en zelfs de ‘grote’ ingrepen zijn op hun beurt weer relatief simpel. Deuren dicht, radiatorfolie, tochtstrips, HR++ glas, brievenbusborstels, spouwmuur- en vloerisolatie…